Binnenkamers:

 Kolping ontmoet Nijmeegse kunstenaars

Op bezoek bij Kolpingbuurtbewoners en kunstenaars. Een digitale wandeling.

De start van de wandeling Binnenkamers is in de Inloop: Kolpingstraat 2A. Hier krijgt u een routebeschrijving. Kinderen kunnen een papieren tasje of opschrijfboekje maken voor een speurtocht met prijsjes. Iedere bezoeker kan een papieren kraal bijdragen aan de Kolpingketting, die alle Kolpingbewoners verbindt aan elkaar en aan de bezoekers. Woningcorporatie Talis laat er de toekomst van de buurt zien. 21 en 22 oktober brengt zangeres en buurtbewoonster Diana Hönig extra sfeer.

(C) De foto's zijn van William Moore. Enkelen van anderen (CdG en MM).


Dan op weg! De eerste twee huizen op de route zijn Kunsthuizen.

Op Ariënsstraat 8 hebben Geert Lemmers en Cockie de Gijzel beneden hun Binnenkamers. Geert ook boven. Teja Huting heeft boven twee kamers. Lobke Burgers laat werk in de kelder zien.

Links: Cockie de Gijzel, rechts Geert Lemmers

Cockie de Gijzel (foto CdG) maakt nieuwe werkelijkheden met als basis foto's van zichzelf. Tango is een andere passie.

Geert Lemmers, is vrijzinnig Fine Photo Art kunstenaar. Hij onderzoekt de ruwe kanten van het leven in een eigengemaakte sprookjeswereld.


Teja Huting, werkt met keramiek. Brengt structuren, ordening en ritme in chaos, destructie en puinhopen.

Teja Huting


Lobke Burgers, maakt werk dat bol staat van tegenstellingen, schoonheid en afzichtelijkheid, leven en dood.


Ook op Ariënsstraat 9 staat de deur open. Jac Splinter laat er zijn verzameling zigeunerinnetjes zien. Midden tussen de mooie dames leest Clem Bongers enkele keren per dag gedichten voor. Boven heeft Lobke Burgers een Binnenkamer en Angela van der Mast heeft er haar huiskamerrestaurantje waar je thee met wat lekkers krijgt en een amulet kunt maken. In de schuur zit Helmut Brockmeyer die zijn schilderwerk en technische apparaatjes laat zien.

Clem Bongers in de Binnenkamer van Jac Splinter

Jac Splinter is ontwerper en maakt Leuke Dingen voor de Mensen. Hij is niet altijd in zijn Binnenkamer want hij verzorgt dagelijks een rondleiding.


Het danseresje van Lobke Burgers.


De Binnenkamer van Angela van der Mast. Zij verbindt in haar schilderijen natuur met haar gevoel. Organiseert creatieve buurtactiviteiten in Dukenburg.


Op Ariënsstraat 9 is ook een kamer met foto's van twintig Binnenkamers van Kolpingbewoners. En er zijn foto's van zaken die bewoners belangrijk vinden: voetbal natuurlijk, vogels, vissen, de tuin. En foto's van hoe de Kolping er nu nog uitziet buiten op straat. Over anderhalf jaar is alles anders!


Helmut Brockmeyer is een amateurschilder die veel van techniek weet.


Al wandelend komt u verderop in de Ariënsstraat bij het huis van Saar van Brenk en haar zoon Cor. De 85jarige Saar spaart vingerhoedjes en Cor heeft aquaria. Saar woont meer dan 50 jaar in de buurt. Ze zat 20 jaar bij de Moedergroep, en nog langer in de wijkbeheerscommissie. Ze organiseerde met haar dochter Alie vele jaren bingo's om geld op te halen voor bouwkampen voor de kinderen in de buurt.


Zaterdag 21 oktober hadden de bezoekers het geluk dat ze een Ariënsstraatje verder (er zijn wel zes Ariënsstraatjes, maar dat gaat veranderen) bij Heinz en Gerrie in de schuur mochten kijken. Heinz is automonteur en was coureur. Zijn vele bekers tonen zijn successen. (Foto MM)


Rechtdoor naar de Dr Poelsstraat waar Davika Singh foto's laat zien van Brits Gyana waar ze werd geboren en van Aruba waar ze 20 jaar woonde voor ze meer dan 30 jaar geleden in de Kolpingbuurt kwam wonen.


De wandeling gaat op het eind van de wijk de bocht om. We wandelen terug via de Kolpingstraat. Eerst langs buurtbewoonster Anja Paasse. Zij maakt textiele kunst en mixed media waarbij ze de actualiteit als inspiratiebron gebruikt.


Kolpingstraat 75 herbergt vier kunstenaars. Marcel Blom en Marjoke van de Plassche beneden en Gabi Rets en Ernie Bossmann boven. Marcel Blom projecteert herinneringen. Zondag 29 oktober treden Gabi Rets en Ernie Bossmann samen op als 2FrauShow op met projectorpoëzie.

Marcel Blom voegt een poëtische laag toe aan de verhalen achter straten, huizen en andere plekken.


 

Marjoke van de Plassche legt als beeldend kunstenaar en bioloog de link tussen natuurlijke processen, gebruiksvoorwerpen en de leefomgeving van mensen.


Gabi Rets werkt graag met oud papier en karton, die hun eigen verhaal vertellen. Ze pakt hier het thema verhuizen op.


Ernie Bossmann houdt  van hergebruik van papier. Knipt en plakt. Ook als dichter.


Mevrouw Jacobs woont meer dan 50 jaar op de Leo XIII straat. Er staat zondags een grote pan soep op tafel voor alle kinderen en kleinkinderen die komen. De mooie woonkamer wordt ingezet bij grote drukte. Mevrouw Jacobs was haar tijd vooruit. Ze had haar eigen rijschool, want ze wilde niet alleen maar thuis zitten met haar zeven kinderen.


Op K73, Kolpingstraat 73 is aandacht voor de geschiedenis van de Kolpingwijk met de fototentoonstelling van Kolpingbewoner Joop Wijers.


De laatste twee huizen zijn in de Dr Banningstraat. Daar wonen Frans en Mariët, al 34 en 36 jaar op nummer 3. Ze werkten voorheen als clowns. Ook waren ze vele jaren actief voor vluchtelingen. Ze maken veel kunst, ook boeken met foto's, tekeningen en gedichten, gewoon voor zichzelf of voor elkaar.

 

In het laatste kunsthuis op Dr. Banningstraat 8 is de Kinderkunstkamer waar kinderen hun prijsje voor de speurtocht kunnen halen. Diederik Grootjans schilderde beneden op de muur de vorige bewoners Gerard en Theo. Boven laten Frans Houtbeckers en Debora Hardeman, beiden buurtbewoner, hun Binnenkamers zien.

De Kinderkunstkamer.


Diederik Grootjans schildert portretten, naakten, stadsgezichten. Hier de oud bewoners Gerard en Theo met scooter.


Debora Hardeman laat tekeningen zien die ze voor haar boek en cd maakte.Frans Houtbeckers schildert en knutselt objecten van weggooispullen, maakt collages en taferelen.


En dan is de wandeling afgelopen. Ruim twee uur waren mensen bezig als ze langs alle huizen gingen. Velen kwamen maar aan een deel toe. Maar iedereen was enthousiast over deze bijzondere inkijk in de Kolpingbuurt. Een paar van de vele positieve reacties:"Ontzettend leuk die combinatie van bezoekjes aan buurtbewoners en kunst", "Wat een prachtige hoge kwaliteit kunst", "Wat bijzonder dat we bij bewoners binnen mogen. Ik was ontroerd door sommige verhalen.", "Doen jullie dit over twee jaar nog eens? Dat we kunnen kijken hoe het geworden is?", "Heel veel dank, we hebben genoten!".